စားမယ္ဝါးမယ္ (၁)



(၁) လို.ေျပာထားမွေတာ့ (၂) + ++++ ေတြရွိေသးတယ္ဆိုတာ သေဘာေပါက္ေပါ့။ ဒီေန.ေတာ့ စားခ်င္တာေလးေတြေရးျပီး အကုသိုလ္ယူအံုးမွပဲ။ ကိုယ္ၾကိဳက္တာထဲမွာ အသက္လြတ္တာက ခပ္ရွားရွားမို.လို.။ အင္တာနက္မွာပဲျမင္ရျပီး အျပင္မွာ စားခြင့္မၾကံုေသးတဲ့ အစားအေသာက္ေတြပါ။ တေန.ေန. တခ်ိန္ခ်ိန္ေတာ့ စားရမွာေပါ့ေလ။ ကိုယ္က ထူးထူးဆန္းဆန္း အစားအေသာက္ေတြဆို ျမည္းၾကည့္ခ်င္တယ္။ သိပ္မေၾကာက္တတ္ဖူး။ ရံြလည္းတအားမရြံတတ္ဖူး။ လူမ်ဳိးတိုင္း တိုင္းျပည္တိုင္းမွာေတာ့ Local Delicacy လို.ေခၚတဲ့ ထူးထူးဆန္းဆန္း အစားအေသာက္ေတြေပါ့ ။ ကိုယ္ေတြအတြက္ မထူးဆန္းေပမဲ့ တျခားလူမ်ဳိးအတြက္ကေတာ့ အံ့ေၾသာစရာေပါ့ေလ။ ဥပမာ ဝက္သားတုတ္ထုိး။ ကိုယ့္အတြက္ကေတာ့ သေရယိုစရာ ျဖစ္ေပမဲ့ အဂၤလိပ္ေတြကေတာ့ ႏွာေခါင္းရွုံ.ၾကမွာေပါ့။ ကိုယ္ကေတာ့ ဘယ္အစားအေသာက္ကိုမွ မစားေကာင္း မေသာက္ေကာင္းဘူးရယ္လို. မသတ္မွတ္ပါဘူး။ မေကာင္းတတ္လို. လူသားေတာ့ ခ်န္ထားလိုက္မယ္။ က်န္တာေတာ့ ဘာလာလာရတယ္။ Exotic Food လို.ေခၚတဲ့ ထူးထူးဆန္းဆန္း အစားအေသာက္ေတြ ထဲက ကိုယ္ျမည္းၾကည့္ခ်င္တဲ့ ဟာေလးေတြ ကို ေရးေပးလိုက္ပါတယ္။

၁။ ပိုးေကာင္ေၾကာ္

ေအးရွား ဖက္မွာ ေပါပါတယ္။ ထိုင္း တရုတ္ ေဟာင္ေကာင္ ဗီယက္နမ္ေတြမွာ ေပါေပါေလာေလာေတြ.ရတယ္။ ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ ပုရစ္ေၾကာ္ေလာက္ပဲရွိတယ္။ ရွမ္းျပည္ဘက္မွာ ၾကက္ေလာက္လို.ေခၚတ ဲ့ေလာက္ေကာင္ၾကီးေတြကိုေၾကာ္စားၾကတယ္လို.ေျပာတယ္။ ၾကက္ကို အပုပ္ခံျပီး အိမ္ေခါင္မိုးမွာခ်ိတ္ထားရတယ္။ ေအာက္မွာ ဂ်ဳံမွုန္.ေတြခင္းတာရတယ္တဲ့။ ၾကက္ကပုပ္ျပီးေလာက္တက္ေတာ့ ေလာက္ေတြက အၾကီးၾကီးေတြျဖစ္လာတယ္တဲ့။ အဲဒီေလာက္ေတြက ၾကက္သားစားျပီး ဝတုတ္ေနတာပဲတဲ့။ အစာဝေတာ့ ေလးျပီး ေအာက္ကခင္းထားတဲ့ ဂ်ဳံမွုန္.ေပၚကို ျပဳတ္က်ေရာ။ အဲဒါကို ေၾကာ္စားတာ။ အရမ္းဆိမ့္တာဆိုပဲ။ ခုစားခ်င္တာက ႏွံေကာင္တို. ခ်ီးပိုးထိုးေကာင္တို. ေကာပါတယ္။ ကင္းျမီးေကာက္ကေတာ့ အဓိကေပါ့။ ဘာအေကာင္ျဖစ္ျဖစ္ ပဲဆီေလးနဲ.ေၾကာ္စားလိုက္ရင္ ေကာင္းမယ္ထင္တာပဲ။ ဟီး။



၂။ ေရဘဝဲအရွင္ (Live octopus)

ဂ်ပန္နဲ. ကိုးရီးယားဘက္မွာ အစားမ်ားပါတယ္။ ကိုးရီးယားေတြဆို အရွင္လတ္လတ္ အေကာင္လိုက္ ပါးစပ္ထဲကို ထည့္တာ။ ပါးစပ္ထဲက ေနရုန္းထြက္ေနၾကတာ အသည္းေတာ့ ယားစရာၾကီး။ ေရဘဝဲရဲ. လက္ေတြ (Tentacles) မွာပါတဲ့ စုပ္ခြက္ေတြက အာေခါင္မွာ ကပ္ေနတတ္တယ္။ အဲဒါေၾကာင့္သူ.ကို ျမန္ျမန္ဝါးျပီး ျမန္ျမန္မ်ဳိခ်ရတယ္။ တခ်ဳိ.က လွီးျဖတ္ျပီးမွ စားတာရွိသလို အေကာင္လိုက္လည္း ဝါးစားၾကတာေတြ.တယ္။ ေရဘဝဲေတြ ဘယ္လိုအရသာရွိတယ္ဆိုတာေတာ့သိတယ္။ အစိမ္းလိုက္မေျပာနဲ. နည္းနည္းေလး မက်က္တက်က္ျဖစ္သြားရင္ေတာင္ သိပ္မေကာင္းဘူး။ အရွင္စားရင္ ဘာအရာသာရွိမလဲဆိုတာသိခ်င္ေပမယ့္ ဒီေန.ထိ သတၱိေမြးေနတုန္းပါပဲ။ အေဖာ္ေကာင္းရင္ေတာ့ စားမယ္ အားေမြးျပီးေတာ့။ ဟဲဟဲ။


၃။ ေျမြသား

ေျမြသားမစားေကာင္းဘူးတဲ့။ ေကာင္းပ။ စားဖူးပ။ ဒါေပမယ့္ တတံုးတည္းျမည္းခဲ့ရေတာ့ အရသာကို ေသခ်ာမဆန္းစစ္ခဲ့ရဘူး။ ငါးရွဥ့္လည္း စားလို.ေကာင္းတာပဲဟာ။ ေျမြလည္း မေကာင္းဘဲေနမလား။ ဗီယက္နမ္မွာ ေျမြေသြးကို တခုတ္တရ အေလးထားျပီးေသာက္ၾကတယ္။ ေျမြေသြးကို ခ်က္ရင္ေတာ့ ဝက္ေသြး ဘဲေသြးေတြလို ေနမလားမသိဘူး။ အစိမ္းေတာ့ မေသာက္ခ်င္ဘူး။ အရက္နဲ.လည္း မေသာက္ခ်င္ဘူး။ ဘဲေသြးလို ခဲေပးရင္ခ်က္စားမယ္။ လင္းေျမြအရသာက ေျမြတကာေျမြထဲမွာ အေကာင္းဆံုးလို.ေျပာပါတယ္။ အာျဗဲအိမ္ဇံအေျပာပါ။ သိပ္ေတာ့ မယံုရဘူး။ ကိုယ္စားဖူးတာ ေရေျမြထင္တာပါပဲ။ အန္နာဂြန္ဒါ အသားကေတာ့ မေကာင္းေလာက္ဖူး။ မာေနမွာေပါ့။ စားၾကည့္မွသိမွာပဲ။ ေျမြတမ်ဳိးနဲ. တမ်ဳိးအရသာ ဘာကြာလဲဆိုတာ။ စားျဖစ္ရင္ update လုပ္ပါမယ္။ း)

၄။ အသားအစိမ္း

အသားအစိမ္းဆိုလို. ဆာရွီမီ မွတ္ေနအံုးမယ္။ ကိုယ္အျမဲတမ္း ၾကည့္ေနတဲ့ Bizarre Foods ဆိုတဲ့ ဘီဘီစီက အစီအစဥ္တခုရွိတယ္။ Youtube မွာၾကည့္လို.ရတယ္။ အခုမွ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္သတ္ျပီးတဲ့ ကုလားအုပ္က အသားကို စားတာ။ အဖဲ့ေသးေသးေလးကို ျမည္းၾကည့္ခ်င္တာ။ သူစားသလိုမ်ဳိး။ ကိုယ့္ကိုယ္ကို လည္းအံ့ၿသတယ္။ သူမ်ားေတြက ရြံလို.ေၾကာက္လို.တဲ့။ ကိုယ္လည္း ရြံေတာ့ ရြံ.တယ္ ဒါေပမယ့္ တဖက္ကလည္း စိတ္ေတြလွုပ္ရွားျပီးျမည္းၾကည့္ခ်င္တယ္။ သူတို.က ေဆးေတာင္မေဆးဘူးထင္တယ္။ ဒါေပမယ့္ ဆာရွီမီလိုေပါ့ သံပုရာသီးႏိုင္ႏိုင္ထည့္ရင္ အကုန္က်က္သြားေရာ အသားက။ စားျဖစ္မျဖစ္လည္း မသိဘူး၊ တကယ္တမ္းေကၽြးရင္ စားရဲမစားရဲေတာင္ မနည္းဆံုးျဖတ္ရမွာ။ း)
Quote; Red meat is not bad for you. Now blue-green meat, that’s bad for you! ~Tommy Smothers






၅။ ငါးပူတင္း

ငါးပူတင္းကို ျမန္မာအေခၚေတာ့သိတယ္။ ခ်က္စားၾကတယ္လို.ေတာ့ မၾကားဖူးဘူး။ ဗိုက္ပူပူနဲ. ငါးဆိုေတာ့ အလြယ္တကူနာမည္ေပးလုိက္တာေနမွာေပါ့။ ဂ်ပန္မွာ ေပါပါတယ္။ ေတာ္ရံု သတၱိနဲ.လူ မစားႏိုင္ဘူးေနာ္။ အဲဒီငါးမွာကိုယ္မွာ ပ်ံ့ေနတ့ဲ အဆိပ္က ေျဖေဆးမေပၚေသးပါဘူးတဲ့။ အသားပဲစားလို.ရပါတယ္။ ၾကည့္ရတာ သူ.ရဲ. အစာအိမ္တို.ဘာတို.မွအဆိပ္ပါပံုရတယ္။ ဂ်ပန္ ယာကူဇာေတြ အစားမ်ားပါတယ္။ ေသမွာ မေၾကာက္ဖူးေဟ့လို. ေျပာတဲ့ သေဘာတဲ့။ ကိုယ္ကေတာ့ ကၽြမ္းက်င္တဲ့ Chef ေတြခ်က္မွ စားမွာ။ ကိုယ္အသက္တသက္ကို ကို္ယ္က သူမ်ားအသက္ ၁၀၀ ေလာက္နဲ.ညီမွ်တယ္လို.ေတာင္ထင္တာ။ ဘယ့္ႏွယ္။ ဒီ ၅ခုပဲ ေရးလိုက္ပါအံုးမယ္။ ေနာက္ထပ္စားခ်င္တာေလးေတြ ရွိေသးတယ္။ လာမယ္ ၾကာမယ္ ျဖည္းျဖည္းေပါ့ေနာ။ း)


2 comments:

Xen said...

a lot of ppl eat ngar pu tin in burma.... n their meat is said to b as tender as hell n like so sweet that u become addicted to it... . ofcourse u have to know how to get rid of poison portion of it.... once that bladder which has poison in it has ruptured, just throw the whole piece away..... or else u go siao...

shin said...

ငါးပူတင္းစားဖူးတယ္။ ဂ်ပန္သြားတုန္းက။ ပါးပါးေလးလွီးထားတာ။ Soy Sauce ေလးနဲ႕တို႕စားရတာ။ ေကာင္းမွေကာင္း။ hee hee...